Lectia 5 | Polarizarea luminii

Lumina este o undă electromagnetică transversală, cu lungimea de undă între aproximativ 400 şi 750 nm. Vectorul câmp electric al unde luminoase, numit şi vector luminos (deoarece determină senzaţia de lumină) este perpendicular pe direcţia de propagare a luminii.

O undă luminoasă elementară, sub forma unui pachet, este emisă la dezexcitarea unui atom, care se comportă analog unui dipol electric oscilant. Vectorul câmp electric al undei elementare este orientat de-a lungul axei dipolului. Datorită orientării haotice a dipolilor elementari ce constituie o sursă luminoasă extinsă, toate direcţiile de oscilaţie ale vectorului luminos sunt egal probabile. Orice undă elementară este polarizată liniar (oscilaţiile vectorului câmp electric au loc numai într-un plan ce conţine direcţia de propagare) – figura 1b, iar o suprapunere aleatorie de unde elementare constituie lumina nepolarizată (lumina naturală) – figura 1a. Dacă din lumina nepolarizată se atenuează oscilaţiile pe o anumită direcţie se obţine lumina parţial polarizată - figura 1c; direcţia de propagare este perpendiculară pe planul figurii 1.


Planul în care oscilează vectorul luminos se numeşte plan de vibraţie, iar planul perpendicular pe acesta şi care conţine direcţia de propagare se numeşte plan de polarizare.
Există cristale transparente, omogene, dar anizotrope din punct de vedere optic. In astfel de cristale indicele de refracţie are valori diferite, în funcţie de direcţia de oscilaţie a vectorului luminos. Există totuşi direcţii de-a lungul cărora viteza de propagare nu depinde de orientarea vectorului luminos. Aceste direcţii se numesc axe optice. Cristalele care posedă o singură axă optică se numesc uniaxe, iar din acestea fac parte cristale care cristalizează în sistemele cubic, hexagonal şi romboedric.

Una din caracteristicile principale ale cristalelor anizotrope este producerea fenomenului de dublă refracţie (sau birefringenţă), care constă în producerea a două raze refractate, pentru fiecare rază incidentă: una care respectă legile refracţiei şi se numeşte rază ordinară (o) şi una “nerespectând” legile refracţiei, numită rază extraordinară (e) – figura 2. Planul ce conţine axa optică (AA’) şi raza incidentă se numeşte planul secţiunii principale. Faţă de acest plan, vectorul câmp electric al razei ordinare este perpendicular, iar vectorul câmp electric al razei extraordinare este paralel.


Fenomenul de birefringenţă poate fi folosit pentru obţinerea luminii liniar polarizată din cea nepolarizată, prin eliminarea unei raze (cea ordinară sau cea extraordinară). Un astfel de dispozitiv este prisma lui Nicol, numită simplu nicol, care este tăiată dintr-un cristal de spat de Islanda sub anumite unghiuri, secţionată diagonal şi relipită cu balsam de Canada; indicele de refracţie pentru raza ordinară a balsamului de Canada are o valoare mai mare decât indicele de refracţie a cristalului de spat de Islanda şi mai mică pentru raza extraordinară (no>nbalsam>ne) (figura 3). La un unghi de incidenţă favorabil, raza ordinară se reflectă total pe stratul de balsam de Canada, iar cea extraordinară străbate prisma. Se obţine astfel o rază de lumină liniar polarizată.

 
 Întrebări:
  1. Ce este polarizarea luminii?

  2. Ce este un filtru polarizor?

  3. La ce se utilizeaza filtrele polarizoare?

http://www.f64.ro/articles/Filtrul_de_polarizare-I_.html 

15 comentarii:

  1. 1.Polarizarea este o caracteristica a tuturor undelor transversale.Lumina,ca radiatie electromagnetica,este si ea o unda transversala,directiile de oscilatie ale vectorilor de camp electric si magnetic fiind perpendiculare pe directia de propagare a luminii.
    2. Filtru polarizor este dispozitivul cu ajutorul caruia poate fi obtinuta lumina polarizata.
    3.Filtrele polarizoare se utilizeaza la eliminarea reflexiilor si la saturarea culorilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Polarizarea se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o polarizare verticala (idem pentru orizontal).

    2.Este filtru prin care se polarizeaza lumina

    3.Filtrul polarizator simplu se foloseste in astrofotografie si fotografie terestra pentru a reduce luminozitatea anumitor obiecte stralucitoare.
    Filtrul polarizator se mai poate folosi numai in combinatie cu un filtru solar AstroSolar pentru a reduce luminozitatea Soarelui pentru observatii vizuale sau astrofotografie.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1
    POLARIZAREA se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o poarizare verticala.
    (idem pt orizontal). Campul electric din undele luminoase ale soarelui vibreaza in toate deci direct lumina soarelui poate fi numita nepolarizata.
    Ochelarii Polaroid blocheaza lumina polarizata orizontal si reduc luminozitatea luminii solare ce nu se mai reflecta pe suprafete orizontale
    Se numeşte plan de polarizare planul, în care oscilează vectorul .
    Dispozitivul, cu ajutorul căruia poate fi obţinută lumină plan polarizată, este numit polarizator. Proprietatea principală a polarizatorului constă în aceea,
    că el lasă să treacă liber unda electromagnetică, al cărui plan de polarizare este paralel cu planul polarizatorului, însă reţine complet oscilaţiile perpendiculare pe acest plan.
    Intensitatea luminii polarizate, trecute prin polarizator, variază în funcţie de unghiul  dintre planul de polarizare a luminii şi planul polarizatorului

    2.
    Filtrul polarizor este un dispozitiv care cu ajutorul lui poate fi polarizata lumina.

    3.
    Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Polarizarea se refera la campul magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical are o polarizare verticala (la fel pentru orizontal).

    2. Filtrul de polarizare este un dispozitiv care cu ajutorul lui poate fi polarizata lumina.

    3. Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Polarizarea este o caracteristica a tuturor undelor transversale.Lumina,ca radiatie electromagnetica,este si ea o unda transversala,directiile de oscilatie ale vectorilor de camp electric si magnetic fiind perpendiculare pe directia de propagare a luminii.
    2. Filtru polarizor este dispozitivul cu ajutorul caruia poate fi obtinuta lumina polarizata.
    3.Filtrele polarizoare se utilizeaza la eliminarea reflexiilor si la saturarea culorilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. 1.Lumina este polarizată atunci când vibrațiile de pe o anumită direcție (perpendiculară pe direcția propagării) sunt mai intense decât cele de pe celealte direcții.

    2.Un polarizor este un dispozitiv care transformă un fascicul de unde electromagnetice ( lumina ) din nedefinite sau mixte polarizare într-un fascicul cu polarizare bine-definite.

    3.Filtrele de polarizare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1.Polarizarea este campul magnetic intr-o unda electromagnetica.Daca unda campului electric oscileaza vertical acem polarizare verticala.
    2.Fltrul polarizor este dispozitivul cu care polarizam lumina.
    3.Filtrele polarizatoare se folosesc pentru eliminarea reflexiilor si saturarea culorilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. 1.Polarizarea se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o poarizare verticala.
    2.Filtrul polarizor este un dispozitiv cu care poate fi polarizata lumina.
    3.Filtrele polarizoare se utilizeaza la eliminarea reflexiilor si la saturarea culorilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1.
    Polarizarea este o caracteristica a tuturor undelor transversale.Lumina,ca radiatie electromagnetica,este si ea o unda transversala,directiile de oscilatie ale vectorilor de camp electric si magnetic fiind perpendiculare pe directia de propagare a luminii.
    2.
    Cu ajutorul filtrului polarizator poate fi polarizata lumina.
    3.
    Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile.Se folosesc in astrofotografie si fotografie terestra pentru a reduce luminiozitatea unor obiecte stralucitoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. 1. Polarizarea se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o polarizare verticala (idem pentru orizontal).

    2.Un polarizor este un dispozitiv care transformă un fascicul de unde electromagnetice ( lumina ) din nedefinite sau mixte polarizare într-un fascicul cu polarizare bine-definite

    3. Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile

    RăspundețiȘtergere
  11. 1 POLARIZÁRE Acțiunea de a (se) polariza și rezultatul eiProces prin care un corp sau un sistem fizic dobândește proprietatea de polaritate; stare a unui corp care a suferit un astfel de proces. * Polarizare electrică = realizare a unei asimetrii în distribuția sarcinii electrice pozitive și negative a unui sistem fizic (atom, moleculă etc.), a unui mediu sau a unui corp. Polarizare electrolitică (sau electrochimică) = acumulare la electrozii unei băi de electroliză sau ai unei pile electrochimice a ionilor care realizează conducția prin soluția electrolitului. Polarizare rotatorie = fenomen de rotire a planului de polarizație al luminii liniar polarizate la trecerea ei printr-o substanță activă din punct de vedere optic. ** Proces fizic prin care un sistem capătă proprietăți preferențiale după o anumită direcție; stare a unui sistem care a suferit un astfel de proces.

    2 filtrul polarizor este filtru care polarizeaza lumina

    3 Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile si pentru a satura culorile.

    RăspundețiȘtergere
  12. RUS ANDREI:
    1.Polarizarea este o caracteristica a tuturor undelor transversale.Lumina,ca radiatie electromagnetica,este si ea o unda transversala,directiile de oscilatie ale vectorilor de camp electric si magnetic fiind perpendiculare pe directia de propagare a luminii.
    2.Un filtru polarizor este dispozitivul cu ajutorul caruia poate fi obtinuta lumina polarizata.
    3.Filtrele polarizatoare se folosesc pentru a elimina reflexiile

    RăspundețiȘtergere
  13. 1. Ce este polarizarea luminii?
    Polarizarea este o caracteristica a tuturor undelor transversale.

    2. Ce este un filtru polarizor?
    Filtrul polarizor este un dispozitiv cu care poate fi polarizata lumina.


    3. La ce se utilizeaza filtrele polarizoare?
    Filtrele optice sunt folosite pentru captarea si inregistrarea imaginii.

    RăspundețiȘtergere
  14. 1POLARIZAREA se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica. O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o poarizare verticala.
    2Filtrul polarizor este un dispozitiv care cu ajutorul lui poate fi polarizata lumina.
    3Filtrele polarizoare se utilizeaza la eliminarea reflexiilor si la saturarea culorilor

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. Polarizarea inseamna reprezentarea campului magnetic intr-o unda electromagnetica, o unda al carei camp electric oscileaza vertical se spune ca are o polarizare verticala.

    2. Filtrul de polarizare este un aparat cu care poate fi polarizata lumina.

    3. Filtrele de polarizare sunt utilizate pentru eliminarea reflexiei si pentru a satura culorile.

    RăspundețiȘtergere