Lectia 1 | Dispersia luminii

              Dispersia luminii este fenomenul de descompunere prin refracție a luminii albe în fascicule de lumină colorate diferit. Aceste culori alcătuiesc spectrul luminii albe și sunt: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet.

               Lumina provenită de la soare este albă. Isaac Newton a descoperit acum 300 de ani, cu ajutorul unei prisme, că lumina albă este formată din mai multe fascicule colorate diferit. Prisma optică este un mediu omogen și transparent, mărginit de două fețe plane și neparalele. La trecerea prin prismă, lumina se descompune în fascicule colorate în: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. Fasciculele colorate trec prin prismă cu viteze diferite, de aceea ies din prismă sub unghiuri diferite.

Întrebări:

  1.Care aste diferenta dintre optica ondulatorie, cea geometrica si cea corpusculara?

  2.Cum explicati aparitia curcubeului?

  3.Ce este indicele de refractie?

20 de comentarii:

  1. 1.-Optica ondulatorie:studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase
    -Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    -Optica fotonica(Corpusculara) studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric
    2.-Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă
    3.-Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Optica ondulatorie:studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase
    Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    Optica fotonica(Corpusculara) studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric
    2.Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă
    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase,in special de reflexie si de refractie.Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    Optica ondulatorie studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.
    Optica corpusculara studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.
    2.Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă.
    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1.Diferente:
    Optica ondulatorie:studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase
    Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    Optica fotonica(Corpusculara) studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.

    2.Cum explicati aparitia curcubeului?
    Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cînd lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cînd soarele este apropiat de orizont.

    3.Ce este indicele de refractie?
    Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Optica geometrică analizează fenomenele luminoase utilizând noţiunea de rază optică,
    considerată ca simplă linie geometrică, optica ondulatorie studiază fenomene ca interferenţa,
    difracţia, polarizarea, etc., Optica corpusculara studiaza fenomenele in care se releva
    natura corpusculara a luminii ( efectul fotoelectric, efectul Compton, emisia
    si absorbtia luminii ). Lumina apare ca un flux discontinuu de fotoni corpuscu-
    le.

    2. Curcubeul poate fi explicat analizând mersul razelor de lumină într-o sferă transparentă. Lumina albă de la soare suferă mai întîi o refracție la intrarea în picătura de apă, moment în care începe separarea culorilor. În partea opusă a picăturii are loc o reflexie la interfața dintre apă și aer (o parte din lumină iese afară, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu). În continuare lumina iese din picătură printr-o a doua refracție, care amplifică separarea culorilor.

    3. Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Raspunsurii :

    1. a) Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.

    b) Optica ondulatorie studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.

    c) Optica fotonica studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.

    2.Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă.

    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1
    -OPTICA GEOMETRICA - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.

    - OPTICA ONDULATORIE studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase

    -OPTICA FOTONICA studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.


    2
    Aparitia curcubeului este cauzata de dispersia razelor de soare . Lumina este prima data refractata în interiorul picaturii de ploaie si refractata din nou când paraseste picatura. Efectul total este ca lumina primita este refractata într-un sir larg de unghiuri, cu cea mai intensa lumina într-un unghi de 40-42 grade. Unghiul este independent de marimea picaturii, dar depinde de indicele refractiei. Apa marii are un indice de refractie mai mare decât al picaturii de ploaie, asa ca raza curcubeului în picaturile marii este mai mic decât a curcubeului adevarat. Acest lucru este vizibil cu ochiul liber printr-o nealiniere a picaturilor.
    Înaltimea la care lumina se reflecta depinde de lungimea sa de unda, deci de culoare.
    Lumina alba se descompune în culori diferite la intrarea în picatura de ploaie, deoarece lumina rosie este reflectata sub un unghi mai mic decât lumina albastra. La iesirea din picatura, razele rosii se întorc într-un unghi mai mic decât razele albastre, producând curcubeul.
    O parte din lumina solara ce patrunde prin astfel de picaturi trece direct, nedeviata. Unele fascicole de lumina, însa, sunt refractate,dar razele care se refracta la un unghi cuprins între 40 si 42 de grade vor fi observate ca facând parte din curcubeu, de catre un observator de pe Pamânt.Toate picaturile reflecta lumina rosie la un unghi de 42 de grade, asa ca un observator nu va putea vedea decât lumina rosie de la picaturile suspendate la altitudinea aceea. Lumina violeta, reflectata la un unghi de 40 de grade, este vizibila numai daca provine de la stropi de ploaie de la 40 de grade deasupra orizontului. Celelalte culori sunt reflectate la un unghi cuprins între cele ale culorilor rosu si violet. De aceea rosu este mereu in partea superioara a curcube-ului primar , violetul în partea inferioara, iar celelalte culori apar la mijloc.


    3
    INDICELE DE REFRACTIE caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c:

    RăspundețiȘtergere
  8. 1.Optica se împarte în:
    optica geometrică, care analizează fenomenele luminoase utilizând noţiunea de rază optică,
    considerată ca simplă linie geometrică, şi optica ondulatorie care studiază fenomene ca interferenţa,
    difracţia, polarizarea, etc.
    2.Curcubeul poate fi explicat analizând mersul razelor de lumină într-o sferă transparentă. Lumina albă de la soare suferă mai întîi o refracție la intrarea în picătura de apă, moment în care începe separarea culorilor. În partea opusă a picăturii are loc o reflexie la interfața dintre apă și aer (o parte din lumină iese afară, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu). În continuare lumina iese din picătură printr-o a doua refracție, care amplifică separarea culorilor.
    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut,.

    RăspundețiȘtergere
  9. 1.Diferenta dintre optica ondulatorie, cea geometrica si cea corpusculara este aceasta:ca optica ondulatorie lucreaza cu notiunea de unda magnetica,optica geometrica lucreaza cu notiunea de raza optica si optica corpusculara lucreaza cu fotoni de lumina.
    2. Aparitia curcubeului este cauzata de dispersia razelor de soare . Lumina este prima data refractata în interiorul picaturii de ploaie si refractata din nou când paraseste picatura. Efectul total este ca lumina primita este refractata într-un sir larg de unghiuri, cu cea mai intensa lumina într-un unghi de 40-42 grade. Unghiul este independent de marimea picaturii, dar depinde de indicele refractiei.
    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c.

    RăspundețiȘtergere
  10. 1.Diferenta dintre optica onudlatorie si cea geometrica si cea corpusculara:
    a) Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.

    b) Optica ondulatorie studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.

    c) Optica fotonica studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.

    2.Aparitia curcubeului este cauzata de dispersia razelor de soare . Lumina este prima data refractata în interiorul picaturii de ploaie si refractata din nou când paraseste picatura. Efectul total este ca lumina primita este refractata într-un sir larg de unghiuri, cu cea mai intensa lumina într-un unghi de 40-42 grade. Unghiul este independent de marimea picaturii, dar depinde de indicele refractiei.


    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut

    RăspundețiȘtergere
  11. 1.Ea poate fi divizata in trei parti: optica geometrica, optica ondulatorie si optica fotonica.

    a.Optica geometrica - Studiaza fenomenele de propagare a luminii: reflexia, refractia si dispersia luminii. In medii omogene lumina se propaga rectiliniu si are la baza notiunile de punct luminos si raze de lumi

    b.Optica ondulatorie - explica fenomene specifice propagarii undelor: interferenta, difractia si polarizarea luminii.

    c.Optica fotonica - studiaza lumina din punct de vedere energetic. Propagarea si absorbtia luminii se face prin cuante de energie capabile sa interactioneze cu substanta. Energia cuantelor este proportionala cu frecventa undelor electromagnetice purtatoare


    2.Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă; are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.

    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  12. 1.Diferenta dintre optica ondulatorie, cea geometrica si cea corpusculara este ca optica ondulatorie lucreaza cu notiunea de unda magnetica,optica geomatrica lucreaza cu notiunea de raza optica,iar optica corpusculara cu fotoni de lumina.
    2.Curcubeul apare atunci cand lumina soarelui se refracta in picaturile de apa din atmosfera.De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cînd soarele este apropiat de orizont.
    3.Indicele de refractie este raportul între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  13. 1 Optica geometrica – studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    Optica fotonica studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.
    2 Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cînd lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cînd soarele este apropiat de orizont.
    3 Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c: n=C0/C

    RăspundețiȘtergere
  14. 1.
    Optica ondulatorie studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.

    Optica geometrica studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.

    Optica corpusculara(fotonica) studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric
    2.
    Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic care se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cînd lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cînd soarele este apropiat de orizont.
    3.
    Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c.

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. Optica ondulatorie este cea care studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase
    Optica geometrica este cea care studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    Optica corpusculara este cea care studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.
    Aceasta este diferenta intre cele trei tipuri de optica.

    2. Curcubeul poate fi explicat analizând mersul razelor de lumină într-o sferă transparentă. Lumina albă de la soare suferă mai întîi o refracție la intrarea în picătura de apă, moment în care începe separarea culorilor. În partea opusă a picăturii are loc o reflexie la interfața dintre apă și aer (o parte din lumină iese afară, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu). În continuare lumina iese din picătură printr-o a doua refracție, care amplifică separarea culorilor.

    3. Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  16. 1Diferenta dintre optica ondulatorie, cea geometrica si cea corpusculara este ca optica ondulatorie lucreaza cu notiunea de unda magnetica,optica geomatrica lucreaza cu notiunea de raza optica,iar optica corpusculara cu fotoni de lumina.
    2.Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă; are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.
    3Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. 1.-Optica ondulatorie studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.
    -Optica geometrica - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.
    -Optica fotonica(Corpusculara) studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.
    2.Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă.
    3. Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere
  19. 1.
    OPTICA GEOMETRICA - studiaza fenomenele luminoase, in special de reflexie si de refractie, pe baza notiunii de raza de lumina care se propaga rectiliniu in medii omogene. Optica geometrica face abstractie de natura luminii.

    OPTICA ONDULATORIE studiaza evenimente cum sunt difractia, interferenta si polarizarea luminii. Aceste fenomene se bazeaza pe caracterul ondulatoriu al radiatiei luminoase.

    OPTICA FOTONICA studiaza evenimentele implicate de caracterul corpuscular al luminii, in special efectul fotoelectric.

    2.
    CURCUBEUL, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă.

    3.
    INDICELE DE REFRACTIE caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid c0 și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut c.

    RăspundețiȘtergere
  20. RUS ANDREI:
    1.Optica se deosebeste prin faptul ca
    optica geometrică analizează fenomenele luminoase utilizând noţiunea de rază optică,
    considerată ca simplă linie geometrică, şi optica ondulatorie studiază fenomene ca interferenţa,difracţia, polarizarea, etc.
    2.Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea. Curcubeul este un fenomen optic care ia naştere din cauza dispersiei şi reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din faţă, lumina reflectându-se pe bolta senina.Norii sunt grupări mai mult sau mai puţin conturate de picături de apa sau cristale de ghiaţă, aflate în suspensie în atmosferă, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apă.
    3.Indicele de refracție caracterizează cantitativ mediul substanțial unde se produce refracția luminii. Se exprimă ca raport între viteza luminii în vid și viteza de propagare a luminii prin mediul străbătut.

    RăspundețiȘtergere